Välkommen att hämta en miljötratt

Här ses Vatten och Miljöresurs gröna miljötratt.

Nu kan du hämta en miljötratt för att lättare kunna samla in överbliviet matfett.

Vatten och Miljöresurs har börjat samla in matfett (vegetabiliskt) på återvinningscentralerna (ÅVC) i Sveg, Hedeviken, Ljusnedal, Brånan och Side.

För att underlätta insamlingen av matfett i köket finns så kallade miljötrattar att hämta gratis för privatpersoner på ovan nämnda återvinningscentraler samt på kommunkontoren i Svenstavik, Hackås och Sveg.

Att samla in matfettet besparar våra avloppsledningar från att sätta igen, samtidigt som du gör en god gärning för miljön. Det insamlade matfettet skickas vidare för tillverkning av biodiesel.

Miljötratten

Miljötratten skruvas fast på en vanlig PET-flaska och försluts med ett lock. Korken till flaskan fästs inuti trattlocket, för att sedan återanvändas när flaskan är full.

Överbliven matolja hälls i Miljötratten och flaskan, som återförsluts med trattlocket. Flaskan kan sedan förvaras med övrig källsortering. Trattlocket förhindrar otrevlig lukt och läckage av matolja.

När flaskan är full återvinns matoljan på någon av ÅVC:erna i Sveg, Hedeviken, Ljusnedal, Brånan eller Side och Miljötratten fästs på nästa PET-flaska för fortsatt källsortering.

Här kan du läsa mer om insamling av matfett.

Här står en person och häller överblivet matfett i en flaska genom att använda en miljötratt.

Pågående driftstörningar

Inga pågående driftstörningar

Senast åtgärdade driftstörningar