Musikalisk skräpplockarturné

Vatten och Miljöresurs vita bil med miljöhjältens logga i förgrunden framför musikbandets Rök spelning utanför en matbutik

Tillsammans med härjedalsgruppen Rök gav sig Vatten och Miljöresurs i slutet på maj ut på vägarna för att städa upp på rastplatser och parkeringsfickor mellan Hede och Sveg.

- Och skräp fanns det tyvärr gott om, både vanliga restsopor men vi hittade även en resårmadrass, en dunk spillolja och mängder av kaffemuggar, berättar Anders Björk arbetsledare för Vatten och Miljöresurs återvinningscentraler.

Skräpplockarturnén började vid ICA i Hede med att härjedalsgruppen Rök körde några låtar och sedan bar det av ut på vägarna på fyrhjulingar. Med på turnén var medlemmarna i musikgruppen Rök; Rune Vestlund, Anders Olofsson (även medarbetare på Vatten och Miljöresurs), Kent Persson, Östen Fladvad samt Anders Björk från Vatten och Miljöresurs. Gruppen stannade vid varje rastplats och parkeringsficka och plockade skräp. Matbutiken i Linsell blev nästa stopp för musicerande.

- Idén till skräpplockarturnéringen kom från Rune Vestlund, medlem i Rök, som när han kört en här sträckan har uppmärksammat hur mycket skräp som ofta ligger på parkerings- och rastplatserna, säger Anders Björk.
Fyrhjuling på parkeringplats, i bakgrunden plockar man skräp

Med fyrhjulingar turnerade gruppen runt på rastplatser för att plocka upp skräp.

Två av skräpplockarna bredvid ett släp fullt av skräp

Skräp fanns det tyvärr gott om på rastplasterna.

Skräpplockarna och medlemmarna i Rök står på en p-plats och spelar musik

Mellan skräpplockandet fanns tid för spelande och gemenskap. Det var härjedalsgruppen Rök som kom på idén med skräpplockarturnén.

Kul insats för att göra närmiljön trevligare

Slutdestinationen Sveg nåddes på eftermiddagen där det blev en sista spelning inför en skara på drygt 30- talet besökare. Robin Loo, avfallsstrateg på Vatten och Miljöresurs, var även på plats för att passa på att informera om den kommande matavfallsinsamlingen. Sveg är ett område som ingår i testperioden som startar i höst.

- Det var en mycket lyckad och trevlig dag, nästa år drar vi på stort och gör det ännu bättre. Skräpplockarturnén är ett kul sätt att göra en insats för att göra vår närmiljö trevligare för både invånare och besökare. Kanske kan vi också inspirera fler att plocka skräp men framför allt på ett trevligt, glatt och musikaliskt sätt påminna om hur på hur viktigt det är att inte skräpa ned i vår vackra natur, avslutar Anders Björk.

Ett stort och varmt tack till de lokala företag som stöttade med både utlåning av fyrhjulingar samt mat under turnén!

Bild från drönare som visar parkering utanför matbutik med publik, musikbandet Rök, Vatten och Miljöresurs bil.

Utanför matbutiker hade Rök lite spelningar samtidigt som Vatten och Miljöresurs informerade om vad som är på gång kring matavfallsinsamling.

Pågående driftstörningar

Inga pågående driftstörningar

Senast åtgärdade driftstörningar