Skräpplockardagarna 2020

Skräpplockardagarna är barnens stora kampanj mot nedskräpning. Var med du också i kampen mot skräpet!

Närbild på ett barn som håller upp en skräpplockarhandske, i bakgrunden ett annat barn med skräpplockarhandskar. Orange logga där det står Skräpplockardagar.

Skräpplockardagarna och Covid-19

Med anledning av Covid-19 pausar Håll Sverige Rent alla nya beställningar av material tills vidare från och med den 17 mars. Håll Sverige Rent planerar at öppna beställningarna igen den 14 april, så länge läget inte ändras och skolor stängs.

Har ni frågor? Mejla Håll Sverige Rent

Frågor och svar om Skräpplockardagarna och Covid-19 från Håll Sverige Rent

Fråga: Är det okej att plocka skräp tillsammans i dessa tider?
Vi har stämt av med myndigheternas rekommendationer och kan konstatera att så länge man inte är fler än 50 personer går det utmärkt att vara ute tillsammans och plocka skräp.

Fråga: Måste man avanmäla sig om man vill ställa in sin skräpplockningsaktivitet?
Nej, det är inte nödvändigt.

Fråga: Kommer ni att kora några vinnare i era tävlingar för förskolor och skolor?
Ja, det kommer vi göra.

Skräpplockardagarna arrangeras av Håll Sverige Rent i samverkan med Sveriges kommuner. Bergs och Härjedalens kommuner är genom Vatten och Miljöresurs anmälda till Skräpplockardagarna 2020.

Tillsammans gör vi skillnad

När barn och unga plockar skräp skapas medvetenhet kring nedskräpning, vilket vi vet leder till ändrade attityder och beteenden. Med Skräpplockardagarna stärker vi känslan av att det tillsammans går att göra skillnad. Kampanjen ger en stor möjlighet att väcka barnens engagemang för nedskräpning och hållbar utveckling.

Gratis material till alla skolor, förskolor och ungdomsföreningar

Det kostar ingenting att delta och alla förskolor, skolor och ungdomsföreningar som anmäler sig senast den 15 maj får skräpplockarpåsar skickade från Håll Sverige Rent direkt till sin verksamhet. Både påsar och läromedel är gratis.

Inbjudan till alla förskolor och skolor

Anmälan till Skräpplockardagarna 2020 är nu öppen och alla skolor och förskolor i Bergs och Härjedalens kommuner har fått en inbjudan från Håll Sverige Rent och kommunen.

Aktiviteter i Bergs och Härjedalens kommuner

I Bergs och Härjedalens kommuner planerar vi att gemensamt genomföra skräpplockardagarna för förskolan vecka 19 och skolorna vecka 20 (valfria dagar) Fungerar inte dessa veckor är det inget som hindar att er verksamhet väljer en annan vecka eller dag då snön har börjat blotta skräpet.

Ett tips är även att göra sorteringen av skräpet till en pedagogisk aktivitet där de som har möjlighet besöker en återvinningsstation eller återvinningscentral för att sortera på plats. Är det inte möjligt kan sorteringen ske på valfri plats tillsammans med barnen. Sedan kan skräpet transporteras bort för återvinning.Kontaktperson i Bergs och Härjedalens kommuner är miljösamordnare Katarina Järverup-Frisk
Mejladress: katarina.jarverup-frisk@vattenmiljoresurs.se

Får vuxna skräpplockare också vara med?

Självklart och väldigt gärna! Vuxna skräpplockare är välkomna att köpa skräpplockarmaterial i Håll Sverige Rents webbshop.länk till annan webbplats Men det går självklart lika bra att plocka skräp i vilka påsar som helst.

Nyheter 2020

Viktig info för dig som vill delta eller deltar

Anmälan

 • Allra bäst blir det om varje skola, förskola eller förening gör EN samlad anmälan och vid det tillfället anmäler ALLA barn. Det går också att anmäla en avdelning eller klass men vi uppmanar er att första stämma av med er förskolechef eller rektor för att se om hela verksamheten kommer att delta.

  Här hittar du anmälan till Skräpplockardagarnalänk till annan webbplats

Material

 • Den som gör anmälan och vill ha påsar beställer själv de kostnadsfria skräpplockarpåsarna till skolan.
  Här kan du beställa material från Håll Sverige Rentlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 • Ni som har anmält er kommer att få en kod som ni använder vid beställning. Leveranstid för påsarna sedan beställningen är gjord är 10 dagar.
 • 15 maj stänger anmälan för de kostnadsfria påsarna. Efter det datumet går det bra att köpa material i Håll Sverige Rents webbshop.
 • Tänk på att det kan vara stängt för lov och att du som anmäler ser till att det finns någon som kan ta emot materialet när det kommer
 • Kontakta Håll Sverige Rent för frågor kring skolmaterial och påsbeställning genom att mejla spd@hsr.se

Skräplabbet

Tävling

 •  

Läs mer om skräpplockardagarna på Håll Sverige Rents webbplats.länk till annan webbplats

Pågående driftstörningar

Inga pågående driftstörningar

Senast åtgärdade driftstörningar